1200 zł
Zobacz odbicie
lustrzane
Dostępny od ręki
Kup teraz
Dodaj do schowka
Masz pytania do projektu? Zapytaj nas
Koszt wysyłki
GRATIS
Zestaw dodatków do projektu

KL 15 - kuchnia letnia, projekt budynku gospodarczego

Czytaj więcej

Powierzchnia użytkowa16.88 m²
Min. wymiary działki (długość x szerokość)10.15 x 12.30 m
Dostępne technologiemurowana, szkieletowa
Zobacz pełne dane projektu

Dane techniczne

Powierzchnia użytkowa16.88 m²
Powierzchnia zabudowy22.00 m²
Powierzchnia kondygnacji netto0.00 m²
Powierzchnia całkowita22.00 m²
Kubatura86.37 m³
Kąt nachylenia dachu30°
Wymiary budynku
długość x szerokość
5.30 x 4.15 m
Wysokość budynku4.54 m
Min. wymiary działki
długość x szerokość
10.15 x 12.30 m
Dachdwuspadowy
Ilość pomieszczeń2

Opis i technologia projektu

KL 15 - kuchnia letnia, projekt budynku gospodarczego

PRZEZNACZENIE I PROGRAM UŻYTKOWY:  Budynek gospodarczy, wolnostojący, parterowy, niepodpiwniczony.

PRZYZIEMIE: Pomieszczenie gospodarcze, wc.

FORMA ARCHITEKTONICZNA: Budynek o zwartej bryle, parterowy, przekryty dachem dwuspadowym. Maksymalna wysokość budynku wynosi 4,53m. Nowo projektowany budynek swoją formą nawiązywać winien do zabudowy występującej w sąsiedztwie planowanej inwestycji.


KONSTRUKCJA: Główne rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe:
Budynek zaprojektowano w technologii murowanej. Główną konstrukcję nośną stanowić będą: ławy, ściany nośne spięte wieńcem W-1, dach dwuspadowy, oparty na więźbie o konstrukcji drewnianej.

FUNDAMENTY: Ławy fundamentowe o wymiarach 40x30cm wykonać z betonu C20/25 (B25) i posadowić na 2 warstwach papy na sucho, ułożonych na podkładzie z chudego betonu gr. 10cm. Fundamenty zazbroić prętami Ø12 (stal A-III (34GS)), strzemiona Ø8 (stal A-I (PB240)). Elementy stykające się z gruntem należy zabezpieczyć wykonując hydroizolację. Typ i sposób izolacji dobrać po wcześniejszym sprawdzeniu warunków wodno-gruntowych w miejscu planowanej inwestycji. Do obliczeń zostały przyjęte proste warunki gruntowe o normatywnym oporze obliczeniowym podłoża równym 150kPa. Przed przystąpieniem do prac budowlanych należy zdjąć warstwę humusu w obrębie fundamentów. Po wykonaniu wykopów do poziomu posadowienia fundamentów kierownik budowy powinien sprawdzić, czy rodzaj i stan gruntu odpowiada założeniom przyjętym w projekcie. Na ławach fundamentowych należy ułożyć izolację poziomą z dwóch warstw papy na lepiku. Po wykonaniu prac fundamentowych wykop zasypywać piaskiem grubym lub żwirem warstwami o gr. 25-30cm i ubijać mechanicznie do wartości IL=0,60 np: za pomocą zagęszczarek wibracyjnych. Głębokość posadowienia i zbrojenie fundamentu należy każdorazowo adaptować do warunków lokalnych występujących w miejscu planowanej inwestycji. Na terenach objętych szkodami górniczymi należy sporządzić odrębny projekt.

Rzuty i przekroje

Rzut przyziemia

Rzut przyziemia

NrNazwaPow. użytkowa [m²]Pow. netto [m²]
1Pomieszczenie gospodarcze15.415.4
2WC1.481.48
Suma16.8816.88
Zamów szczegółowe rysunki

Zestawienia materiałów

Technologia murowana tradycyjna
Stal346.97 kg
Drewno1.178 m³
Dach39 m²

Kosztorys orientacyjny brutto

Stan zerowy5672 zł
Stan surowy12478 zł
Roboty wykończeniowe wewnętrzne7905 zł
Roboty wykończeniowe zewnętrzne3297 zł
Instalacje i przyłącza6097 zł
Suma35448 zł

Komentarze

Dodaj komentarz