1200 zł
Zobacz odbicie
lustrzane
Dostępny od ręki
Kup teraz
Dodaj do schowka
Masz pytania do projektu? Zapytaj nas
Koszt wysyłki
GRATIS
Zestaw dodatków do projektu

KL16 kuchnia letnia/ budynek gospodarczy

Czytaj więcej

Powierzchnia użytkowa16.33 m²
Min. wymiary działki (długość x szerokość)10.45 x 12.60 m
Dostępne technologiemurowana, szkieletowa
Zobacz pełne dane projektu

Dane techniczne

Powierzchnia użytkowa16.33 m²
Powierzchnia zabudowy24.92 m²
Powierzchnia kondygnacji netto16.33 m²
Powierzchnia całkowita24.92 m²
Kubatura97.93 m³
Kąt nachylenia dachu30°
Wymiary budynku
długość x szerokość
5.60 x 4.45 m
Wysokość budynku4.59 m
Min. wymiary działki
długość x szerokość
10.45 x 12.60 m
Dachdwuspadowy
Ilość pomieszczeń3

Opis i technologia projektu

KL16 kuchnia letnia/ budynek gospodarczy

PRZEZNACZENIE I PROGRAM UŻYTKOWY: Budynek gospodarczy, wolnostojący, parterowy, niepodpiwniczony. 

PRZYZIEMIE: pomieszczenie gospodarcze, pomieszczenie pomocnicze, WC.

FORMA ARCHITEKTONICZNA: Budynek o zwartej bryle, parterowy, przekryty dachem dwuspadowym. Maksymalna wysokość budynku wynosi 4,59m. Nowoprojektowany budynek swoją formą nawiązywać winien do zabudowy występującej w sąsiedztwie planowanej inwestycji. 

KONSTRUKCJA: Główne rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe:Budynek zaprojektowano w technologii murowanej.Główną konstrukcję nośną stanowić będą: ławy zazbrojone konstrukcyjnie, ściany nośne w układzie mieszanym spięte wieńcem W-1, dach dwuspadowy oparty na więźbie o konstrukcji drewnianej.

FUNDAMENTY: Fundamenty wykonać z betonu C20/25 (B25) i posadowić na 2 warstwach papy na sucho, ułożonych na podkładzie z chudego betonu gr. 10cm. Fundamenty zazbroić prętami Ø12 (stal A-III (34GS)), strzemiona Ø8 (stal A-I (PB240)). Elementy stykające się z gruntem należy zabezpieczyć wykonując hydroizolację. Typ i sposób izolacji dobrać po wcześniejszym sprawdzeniu warunków wodno-gruntowych w miejscu planowanej inwestycji. Do obliczeń zostały przyjęte proste warunki gruntowe o normatywnym oporze obliczeniowym podłoża równym 150kPa. Przed przystąpieniem do prac budowlanych należy zdjąć warstwę humusu w obrębie fundamentów. Po wykonaniu wykopów do poziomu posadowienia fundamentów kierownik budowy powinien sprawdzić, czy rodzaj 

i stan gruntu odpowiada założeniom przyjętym w projekcie. Na fundamentach należy ułożyć izolację poziomą z dwóch warstw papy na lepiku. Po wykonaniu prac fundamentowych wykop zasypywać piaskiem grubym lub żwirem warstwami o gr. 25-30cm i ubijać mechanicznie do wartości IL=0,60 np: za pomocą zagęszczarek wibracyjnych. Głębokość posadowienia i zbrojenie fundamentu należy każdorazowo adaptować do warunków lokalnych występujących w miejscu planowanej inwestycji. Na terenach objętych szkodami górniczymi należy sporządzić odrębny projekt.

Rzuty i przekroje

Rzut przyziemia

Rzut przyziemia

NrNazwaPow. użytkowa [m²]Pow. netto [m²]
1Pom. gospodarcze9.679.67
2Pom. pomocnicze4.394.39
3WC2.272.27
Suma16.3316.33
Zamów szczegółowe rysunki

Zestawienia materiałów

Technologia murowana tradycyjna
Stal285.18 kg
Drewno2.28 m³
Dach44.6 m²

Kosztorys orientacyjny brutto

Stan zerowy5487 zł
Stan surowy12071 zł
Roboty wykończeniowe wewnętrzne7647 zł
Roboty wykończeniowe zewnętrzne3189 zł
Instalacje i przyłącza5898 zł
Suma34293 zł

Komentarze

Dodaj komentarz