1200 zł
Zobacz odbicie
lustrzane
Dostępny od ręki
Kup teraz
Dodaj do schowka
Masz pytania do projektu? Zapytaj nas
Koszt wysyłki
GRATIS
Zestaw dodatków do projektu

KL16 kuchnia letnia/ budynek gospodarczy

Czytaj więcej

Powierzchnia użytkowa16.33 m²
Min. wymiary działki (długość x szerokość)10.45 x 12.60 m
Dostępne technologiemurowana, szkieletowa
Zobacz pełne dane projektu

Dane techniczne

Powierzchnia użytkowa16.33 m²
Powierzchnia zabudowy24.92 m²
Powierzchnia kondygnacji netto16.33 m²
Powierzchnia całkowita24.92 m²
Kubatura97.93 m³
Kąt nachylenia dachu30°
Wymiary budynku
długość x szerokość
5.60 x 4.45 m
Wysokość budynku4.59 m
Min. wymiary działki
długość x szerokość
10.45 x 12.60 m
Dachdwuspadowy
Ilość pomieszczeń3

Opis i technologia projektu

KL16 kuchnia letnia/ budynek gospodarczy

PRZEZNACZENIE I PROGRAM UŻYTKOWY:

Budynek gospodarczy, wolnostojący, parterowy, niepodpiwniczony. 

PRZYZIEMIE: 

pomieszczenie gospodarcze, pomieszczenie pomocnicze, WC.

 

FORMA ARCHITEKTONICZNA:

Budynek o zwartej bryle, parterowy, przekryty dachem dwuspadowym. Maksymalna wysokość budynku wynosi 4,59m. Nowoprojektowany budynek swoją formą nawiązywać winien do zabudowy występującej w sąsiedztwie planowanej inwestycji. 

KONSTRUKCJA: 

Główne rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe:
Budynek zaprojektowano w technologii murowanej.
Główną konstrukcję nośną stanowić będą: ławy zazbrojone konstrukcyjnie, ściany nośne 
w układzie mieszanym spięte wieńcem W-1, dach dwuspadowy oparty na więźbie 
o konstrukcji drewnianej.

Fundamenty:

Fundamenty wykonać z betonu C20/25 (B25) i posadowić na 2 warstwach papy na sucho, ułożonych na podkładzie z chudego betonu gr. 10cm. Fundamenty zazbroić prętami Ø12 (stal A-III (34GS)), strzemiona Ø8 (stal A-I (PB240)). Elementy stykające się z gruntem należy zabezpieczyć wykonując hydroizolację. Typ i sposób izolacji dobrać po wcześniejszym sprawdzeniu warunków wodno-gruntowych w miejscu planowanej inwestycji. Do obliczeń zostały przyjęte proste warunki gruntowe o normatywnym oporze obliczeniowym podłoża równym 150kPa. Przed przystąpieniem do prac budowlanych należy zdjąć warstwę humusu w obrębie fundamentów. Po wykonaniu wykopów do poziomu posadowienia fundamentów kierownik budowy powinien sprawdzić, czy rodzaj 
i stan gruntu odpowiada założeniom przyjętym w projekcie. Na fundamentach należy ułożyć izolację poziomą z dwóch warstw papy na lepiku. Po wykonaniu prac fundamentowych wykop zasypywać piaskiem grubym lub żwirem warstwami o gr. 25-30cm i ubijać mechanicznie do wartości IL=0,60 np: za pomocą zagęszczarek wibracyjnych. Głębokość posadowienia i zbrojenie fundamentu należy każdorazowo adaptować do warunków lokalnych występujących w miejscu planowanej inwestycji. Na terenach objętych szkodami górniczymi należy sporządzić odrębny projekt.

 

Ściany fundamentowe:

Ściany fundamentowe gr. 25 cm należy wykonać jako murowane z bloczków betonowych klasy "25".  Do murowania ścian fundamentowych z bloczków betonowych użyć zaprawy cementowej marki M10. Elementy stykające się z gruntem należy zabezpieczyć wykonując hydroizolację. Typ i sposób izolacji dobrać po wcześniejszym sprawdzeniu warunków wodno-gruntowych w miejscu planowanej inwestycji. Izolację pionową wynieść ponad teren na wysokość minimum 30cm. Na ścianach fundamentowych ułożyć płyty ekstrudowane XPS „Termo Organika” gr. 6cm.

Ściany zewnętrzne:

 

Ściany zewnętrzne wykonać z pustaków typu “Porotherm 30 DRYFIX" w systemie murowania na zaprawę w piance "Porotherm DRYFIX SYSTEM". Murując ściany wzajemnie prostopadłe należy stosować połączenia zapewniające przekazywanie obciążeń pionowych 
i poziomych z jednej ściany na drugą. Połączenie takie uzyskuje się stosując wiązanie elementów murowych w murze lub łączniki metalowe.  Do ocieplenia ścian zewnętrznych zastosować styropian „Termo Organika” typ: TERMONIUM fasada: gr. 14cm

 

Ściany wewnętrzne:

Ściany wewnętrzne działowe gr. 12cm wykonać z pustaków “Porotherm 11,5 DRYFIX” lub z cegły dziurawki bądź kratówki. Ściany działowe połączyć ze ścianami konstrukcyjnymi na strzępia bądź w pozostawionych bruzdach. 

Rzuty i przekroje

Rzut przyziemia

Rzut przyziemia

NrNazwaPow. użytkowa[m²]Pow. netto[m²]
1Pom. gospodarcze9.679.67
2Pom. pomocnicze4.394.39
3WC2.272.27
Suma16.3316.33
Zamów szczegółowe rysunki

Zestawienia materiałów

Technologia murowana tradycyjna
Stal285.18 kg
Drewno2.28 m³
Dach44.6 m²

Kosztorys orientacyjny brutto

Stan zerowy5487 zł
Stan surowy12071 zł
Roboty wykończeniowe wewnętrzne7647 zł
Roboty wykończeniowe zewnętrzne3189 zł
Instalacje i przyłącza5898 zł
Suma34293 zł

Komentarze

Dodaj komentarz