1300 zł
Zobacz odbicie
lustrzane
Dostępny od ręki
Kup teraz
Dodaj do schowka
Masz pytania do projektu? Zapytaj nas
Koszt wysyłki
GRATIS
Zestaw dodatków do projektu

KL17 szkielet drewniany kuchnia letnia/ bud. gospodarczy

Czytaj więcej

Powierzchnia użytkowa26.72 m²
Min. wymiary działki (długość x szerokość)10.45 x 14.85 m
Dostępne technologiemurowana, szkieletowa
Zobacz pełne dane projektu

Dane techniczne

Powierzchnia użytkowa26.72 m²
Powierzchnia zabudowy34.93 m²
Powierzchnia kondygnacji netto26.72 m²
Powierzchnia całkowita34.93 m²
Kubatura142.22 m³
Kąt nachylenia dachu30°
Wymiary budynku
długość x szerokość
7.85 x 4.45 m
Wysokość budynku4.71 m
Min. wymiary działki
długość x szerokość
10.45 x 14.85 m
Dachdwuspadowy
Ilość pomieszczeń3

Opis i technologia projektu

KL17 szkielet drewniany kuchnia letnia/ bud. gospodarczy

PRZEZNACZENIE I PROGRAM UŻYTKOWY: Budynek gospodarczy, parterowy, wolnostojący, niepodpiwniczony.

PRZYZIEMIE: Pomieszczenie gospodarcze, pomieszczenie pomocnicze, W.C..

FORMA ARCHITEKTONICZNA: Budynek o zwartej bryle, parterowy, przekryty dachem dwuspadowym. Maksymalna wysokość budynku wynosi 4,71m. Nowoprojektowany budynek swoją formą nawiązywać winien do zabudowy występującej w sąsiedztwie planowanej inwestycji.                    

KONSTRUKCJA: Główne rozwiązania konstrukcyjno-materiałowe: Projektowany budynek wykonany będzie w technologii lekkiego szkieletu drewnianego. Główną konstrukcję nośną stanowić będą: ławy, ściany fundamentowe i wieniec wykonane jako betonowe zbrojone konstrukcyjnie, słupy drewniane, ściany nośne w szkielecie drewnianym spięte podwójnym oczepem, dach dwuspadowy oparty na więźbie o konstrukcji drewnianej krokwiowo-jętkowej.

FUNDAMENTY: Ławy o wymiarach 40x30cm wykonać z betonu C20/25 (dawne B25) i posadowić na 2 warstwach papy na sucho. Fundamenty zazbroić prętami zgodnie z rys. K/1 (zbrojenie główne Ø12 – stal A-III (34GS), strzemiona Ø8 - stal A-I (PB240)). Przed przystąpieniem do prac budowlanych należy zdjąć warstwę humusu w obrębie fundamentów. Pod fundamentami należy wykonać warstwę ochronna z 10cm chudego betonu. Po wykonaniu wykopów do poziomu posadowienia fundamentów kierownik budowy powinien sprawdzić, czy rodzaj i stan gruntu odpowiada założeniom przyjętym w projekcie. Elementy stykające się z gruntem zabezpieczyć wykonując hydroizolację. Typ i sposób izolacji dobrać po sprawdzeniu warunków wodno-gruntowych występujących w miejscu planowanej inwestycji. Po wykonaniu prac fundamentowych wykop zasypywać piaskiem grubym lub żwirem warstwami o gr. 25-30cm i ubijać mechanicznie do wartości IL=0,60 np: za pomocą zagęszczarek wibracyjnych. Do obliczeń fundamentów zostały przyjęte proste warunki gruntowe o normatywnym oporze obliczeniowy podłoża równym 150kPa. Głębokość posadowienia fundamentów ustalono na poziomie 1,00m poniżej terenu przyległego do budynku. Głębokość posadowienia i wymiary fundamentów należy każdorazowo adaptować do warunków lokalnych występujących w miejscu planowanej inwestycji. Na terenach objętych szkodami górniczymi należy sporządzić odrębny projekt.

Rzuty i przekroje

Rzut przyziemia

Rzut przyziemia

NrNazwaPow. użytkowa [m²]Pow. netto [m²]
1Pomieszczenie gospodarcze19.2919.29
2Pomieszczenia pomocnicze4.824.82
3WC2.612.61
Suma26.7226.72
Zamów szczegółowe rysunki

Zestawienia materiałów

Technologia murowana tradycyjna
Stal346.35 kg
Drewno6.839 m³
Dach60 m²

Kosztorys orientacyjny brutto

Stan zerowy8978 zł
Stan surowy19751 zł
Roboty wykończeniowe wewnętrzne12513 zł
Roboty wykończeniowe zewnętrzne5218 zł
Instalacje i przyłącza9651 zł
Suma56112 zł

Komentarze

Dodaj komentarz